Bedelen op jonge leeftijd

Arme kindjes die op straat staan te jengelen en jammeren omdat anderen iets hebben waar zij niet genoeg van hebben. Je komt het heus niet alleen tegen in de armste landen van de wereld. Sterker nog, het gebeurt hier in Nederland recht voor onze ogen. Immers, de Albert Heijn heeft weer een actie. Je kunt kleine moestuintjes krijgen wanneer je daar je geld uitgeeft.

In principe is zo’n klein moestuintje een heel leuk extraatje. In de huidige samenleving waarin veel kinderen geen idee hebben van waar hun voedsel vandaan komt, is het idee om ze kennis te laten maken met het kweken van groenten en kruiden natuurlijk alleraardigst. Daarbij is het ook leuk dat kinderen daar enthousiast van worden. Ik twijfel echter aan de aard van dit enthousiasme: willen ze nou zo graag tuinieren of willen ze die moestuintjes enkel om maar iets te hebben? Ik vermoed het laatste.

Kijk maar eens naar de tassen die deze kinderen vasthouden: vaak zijn deze al tot halverwege gevuld met de kleine potjes aarde-met-zaad. Hoeveel is genoeg? Er lijkt geen einde aan te komen. Wat ze vervolgens doen met al die moestuintjes? Ja, misschien planten ze die in een grotere bak aarde, om vervolgens te moeten wachten totdat ze het te lang vinden duren en ze de plantjes uit het oog verliezen. Daarna mag mama of papa de plantjes verzorgen en zodra ze volgroeid zijn, is de aandacht pas weer terug. Volgende teleurstelling: rucola is bitter, aubergine smaakt raar en de rest bestaat ook allemaal uit rare groenten.
Misschien gaan ze ook wel helemaal niets doen met de moestuintjes en liggen die kleine bakjes aarde gewoon maar ergens in huis, alleen omdat ze die zo graag in grote getale wilden bezitten.

Ik kan niet begrijpen dat ouders het goed vinden dat hun kinderen voor de supermarkt staan te bedelen voor producten waar ze soms al zoveel van hebben. Ik kan niet begrijpen dat die kinderen niet meer samen delen, maar ruzie maken om wie het volgende potje mag, ‘want jij hebt er al veertien’. Ik kan niet begrijpen dat er zoveel mensen zijn voor wie het nooit eens genoeg is.

Waarvan heb jij nooit genoeg?

Advertenties

3 thoughts on “Bedelen op jonge leeftijd

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s