Woord van de Week #3

Woord van de Week

Zoals de titel al doet vermoeden, valt er ook deze week een Woord van de Week te bekronen! Dit keer op Valentijnsdag, er zijn immers ook woorden om van te houden! Daarbij vielen de twee voorgaande edities bij het publiek dusdanig goed in de smaak dat het naar mijn mening alleszins de moeite waard is om de traditie ‘Woord van de Week’ voort te zetten. Op een gegeven moment is het de bedoeling dat alle lezers er volledig op zijn ingesteld dat er in het weekend een Woord klaarstaat waar even van genoten kan en mag worden (en als dat niet zo is er een collectief gevoel heerst van leegte en gemis). Zeg het me maar als het eenmaal zover is.

En dan nu het woord van deze week:

P1050036

Het woord klaarblijkelijk kan zowel een bijvoeglijk naamwoord als een bijwoord zijn. Als bijvoeglijk naamwoord is het een synoniem voor woorden als onmiskenbaar en evident: Klaarblijkelijke problemen.
Als bijwoord zijn er twee varianten:

 1. Klaarblijkelijk zoals ‘ongetwijfeld’ en ‘ontegenzeglijk’.
  Voorbeeld: Het Woord van de Week is klaarblijkelijk bijster interessant en bijzonder leuk om te lezen, te zien aan het stijgende bezoekersaantal (joepie!).
 2. Klaarblijkelijk zoals ‘blijkbaar’ en ‘kennelijk’.
  Voorbeeld: Klaarblijkelijk wordt het Woord van de Week veel gelezen.

Het grote genot dat aan dit woord verbonden is, heeft allereerst met de uitspraak te maken. Wat mij betreft is het woord ‘klaarblijkelijk’ uitermate geschikt voor over-articulatie.

Een klein stappenplan voor het ultieme ‘klaarblijkelijk-gevoel’:

 1. Spreek klaarblijkelijk zo normaal mogelijk uit.
 2. Spreek klaarblijkelijk uit met nadruk op de medeklinkers. Let hierbij op dat je de k laat knallen en de r flink laat rollen, bij voorkeur zoals Friezen dat doen. De letter l kan eventueel ook wat langer worden aangehouden voor optimaal effect. Sta even stil bij de tong-gymnastiek van de letters ‘rbl’. Daar heb je geen Valentijn voor nodig!
 3. Spreek klaarblijkelijk nu uit met zowel nadruk op de medeklinkers als de klinkers. Je doet het écht goed als je je gezicht in allerlei rare kronkels trekt.

Iedereen, ik ook, weet natuurlijk dat bovenstaand stappenplan niets met intelligent taalgebruik van doen heeft, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je gezicht eens flink te rekken en te strekken door middel van een woord. Helemaal leuk als het dan ook nog eens zo’n mooi woord is als ‘klaarblijkelijk’.

Het leuke aan klaarblijkelijk, in tegenstelling tot het veelgebruikte ‘blijkbaar’, is dat het woord ‘klaar’ in het woord zit. Natuurlijk zit er in de betekenis van ‘blijkbaar’ ook al een deel feitelijkheid (in tegenstelling tot ‘schijnbaar’, waarbij iets niet met harde feiten te bewijzen is), maar de toevoeging ‘klaar’ maakt dat klaarblijkelijk nog net even wat onontkoombaarder is dan ‘gewoon blijkbaar’. Wederom een voorbeeld:

 1. Haar liefde voor woorden is blijkbaar zo groot dat ze het nodig vindt om anderen ermee lastig te vallen.
 2. Haar liefde voor woorden is klaarblijkelijk zo groot dat ze het nodig vindt om anderen ermee lastig te vallen.

KLABAM! Klaarblijkelijk maakt een feit zo klaar als een klontje. Daarbij klinkt het ook nog eens woest interessant. Lange woorden laten het nu eenmaal lijken alsof je veel verstand van zaken hebt. Echter, wanneer je een moeilijk woord verkeerd gebruikt, werkt het averechts en denkt de luisteraar hoogstwaarschijnlijk iets in de trant van ‘ja, maar nee’. Dat wil je dus niet.

Het allereerste loflied in de serie Woord van de Week! Op een vergelijkbare melodie als ‘De kop van de kat is jarig’:

Klaarblijk’lijk is zo’n mooi woord,
zeg daarop maar eens nee.
Gebruik het maar eens in een zin,
dan maak je me tevree.
Gooi het eens door je woorden heen
en zing het nu in koor
Maar gebruik het goed,
want we hebben je wel door!

Bedankt voor het lezen van het Woord van de Week! Tot volgende week.

Heb jij nou een mooi woord dat je graag in het zonnetje wilt zetten? Reageer dan onderaan en wie weet maakt het kans! 

Follow my blog with Bloglovin

Advertenties

4 thoughts on “Woord van de Week #3

 1. Hartelijk dank voor deze nieuwe aflevering van het Woord van de week! Vooral de aanvullingen op fysiek gebied vervolmaken mijn plezier aan deze rubriek. Ik kijk al weer reikhalzend uit naar de volgende aflevering.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s