Buschauffeursgroeten

Buschauffeurs. Een aparte categorie van mensen die ik dagelijks tegenkom. Mensen waarmee je een band hebt die bestaat uit niet meer dan een groet bij het in- en soms ook uitstappen. Echter, die groeten zijn interessant. Ik onderscheid verschillende ‘soorten’ van begroetingsrituelen bij mijn geliefde buschauffeurs.


1. De Grommende Chauffeur
Het scenario: Je stapt in de bus, bliept je OV-chipkaart (omdat het moet, wat een vreselijk systeem) en groet de buschauffeur met een opgewekt ‘goeiemorgen!’, waarna de man achter het stuur – zonder op of om te kijken – een dergelijk geluid maakt: ‘Hm’, ‘heuj’ en ‘moi’ zijn veel gehoord. Een uiterst persoonlijke benadering, jawel.

2. De ‘ik praat je na’-chauffeur
Wanneer je te maken hebt met zo’n chauffeur, merk je dat direct. Het scenario: Je stapt in de bus samen met ongeveer tien anderen. Een verscheidenheid aan groeten. Waarna de chauffeur, stuk voor stuk, herhaalt wat er tegen hem wordt gezegd. ‘Goedemorgen’ ‘goedemorgen’, ‘hai’ ‘hai’, ‘hallo’ ‘hallo’, etc. Of de chauffeur dit doet om te laten blijken dat hij je persoonlijk gehoord heeft weet ik niet, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat hij geheel met zijn gedachten ergens anders is en maar gewoon napapegaait wat er gezegd wordt.

3. De Gevarieerde Chauffeur
Deze chauffeurs hebben een vast rijtje van woorden/kreten die ze laten horen bij het instappen van de passagiers. Maakt niet uit of en wat de instappende personen zeggen, de chauffeur dreunt gewoon zijn rijtje met ‘goeiedag’, ‘hallo’, ‘hai’ op. Tot mijn opluchting gaat dit vaak gepaard met een blikwisseling.

4. De Enthousiaste Chauffeur
Mijn persoonlijke favorieten. Deze mensen kijken je aan, herkennen je eventueel, maken een kort extra praatje. En herkennen ze je niet, dan zijn ze in ieder geval enthousiast en vrolijk in hun groet, hebben ze geen routine van woorden die ze zeggen.

5. De Volledig Onsociale Chauffeur
Kort samengevat: die zegt niets, doet niets, geeft geen kik en wisselt geen blik. Heel jammer.

Overigens: Vaak kan het woord chauffeur vervangen worden door ‘kassajuffrouw’, ‘leraar’, ‘receptioniste’ en andere dergelijke beroepen.

Advertenties

One thought on “Buschauffeursgroeten

  1. Chauffeursoort nr. 4 doet zijn werk wss nog niet zo lang, chauffeursoort nr. 5 wss té lang.
    De enige chauffeursoort die ik tegenkom ben ikzelf, en die is ’s ochtends meestal niet de meest vrolijke.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s